×
 

Insecten hotel in de Doorntuin

De Doorntuin staat volop in bloei en voor het eerst is het Insectenhotel in de tuin volgeboekt met tal van soorten insecten ook omdat de kamers dit jaar pas gereed zijn gekomen. Met dank aan Jan Wijn voor de foto's
Insecten hotel in de Doorntuin

Zo zag ik o.a. een sluipwesp (rhyssa persuasoria)op zoek naar een kamer. De sluipwesp is een nuttige parasiet bij de bestrijding van o.a. bladluis: het vrouwtje boort met haar lange legboorbuis door hout om eitjes op larven of poppen van andere insecten te leggen. De larven van de sluipwesp eten hun gastheer van binnenuit op. Sluipwespen zijn niet hinderlijk voor mensen.

Zoals te verwachten in de bloementuin zag ik ook bloemvliegen (Anthomyiidae)  daar bestaan wel 1200 soorten van en ze voeden zich met nectar en stuifmeel van schermbloemige planten, sommige soorten eten ook insecten. Zoals de meeste insecten zijn deze vliegen met hun borstelige poten zeer nuttig bij de bestuiving van planten. (foto’s in de Doorntuin gemaakt)

Wanneer je in te Doorntuin bent breng dan bij zonnig weer eens een bezoek aan het insectenhotel: de meeste insecten en vooral vlinders worden pas actief bij zonneschijn. Op de bloemen heb ik zeker zes soorten vlinders gezien waaronder de koninginnenpage, (foto koninginnenpage niet in de Doorntuin gemaakt).

Ook net buiten de Doorntuin op het braakliggend terrein is er volop te genieten aan flora en fauna, wat mij betreft is er in Tongelrese Akkers dit jaar het laatste huis gebouwd.

 

 

Jan Wijn.

Images

8 Email

Related