×
 

Bos als brandstof

In de ZEMBLA uitzending van Ton van der Ham en Suzan Borst 'Bos als brandstof' uiten critici hun zorgen over de herkomst van biomassa.
Bos als brandstof

Nederlandse energiebedrijven zullen miljoenen tonnen hout gaan importen. ZEMBLA deed daarom onderzoek naar de biomassa-industrie, onder andere in de Verenigde Staten waar hele bomen worden versnipperd tot biomassa. Europese doelstellingen voor duurzame energie leiden tot een enorme vraag naar hout. De VS zijn de grootste exporteur van zogeheten houtpellets. Deze samengeperste houtkorrels komen vooral uit bossen die worden kaalgekapt. Bos-aannemers in het zuidoosten van de VS bevestigen dat de toegenomen vraag naar biomassa leidt tot meer houtkap.

Bekijk de documentaire via deze link.

De biomassa in Meerhoven is redelijk clean en komt niet niet uit productiebossen in Noord Amerika. Verder is de biomassa centrale in Meerhoven een WKK-centrale  (Warmte-krachtkoppeling staat voor het gelijktijdig opwekken van warmte en kracht (elektriciteit)), wat de benutting van het hout energetisch gezien vrij effectief maakt. 

Opstoken van biomassa versneld wel enigszins de natuurlijke cyclus van opnemen van CO2 uit de lucht en weer afgeven van die CO2 (http://www.ikleefgroen.nl/klimaat/koolstofcyclus/

8 Email
Keywords : 

Related

 Biomassa als tijdelijke duurzame brandstof: argumenten voor en tegen
Biomassa als tijdelijke duurzame brandstof: argumenten voor en tegen
Hout(snippers) wordt vaak gezien als klimaatvriendelijk alternatief voor (tijdelijke) opwekking van warmte en elektriciteit. Journaliste Judith Evertse ondervroeg een aantal experts naar hun mening en schreef het onderstaande artikel in het Eindhovens Dagblad 9 december jl.