×
 

Insectenhotel in Proeftuin Meerhoven

Sinds vanmiddag is de Proeftuin Meerhoven een insectenhotel rijker. Peuters, kleuters, schoolkinderen, vader en moeders hielpen allemaal mee aan de inrichting van dit speciale hotel.
Insectenhotel in Proeftuin Meerhoven

Start insectenhotel

Proeftuin Meerhoven heeft haar eerste insectenhotel. Menig persoon krijgt al jeuk en de kriebels bij het woord ‘insect’. Deze onmisbare schakel in onze voedselketen heeft niet altijd een goede naam opgebouwd.

Insecten is een verzamelnaam voor dieren die de diversiteit in je tuin helpen verhogen en zo bijdragen aan een ecologisch evenwicht door bloemen te bestuiven en schadelijke insecten op te ruimen. Zonder insecten geen bestuiving en dus minder groente en fruit voor ons mensen.

Insecten zijn er in veel maten en soorten. De meest bekende insectensoorten zijn: muggen, vliegen, bijen en wespen.

Waarom een insectenhotel

Een insectenhotel voorziet in een beschermde ruimte om eitjes te leggen en biedt een schuilplaats voor slecht weer. Ook geeft het beschutting om te overwinteren. Omdat niet alle insecten dezelfde eisen aan hun bewoning stellen, zie je in een goed ontworpen insectenhotels verschillend ingerichte kamers: holle takken, bamboe en riet trekken metsel- en solitaire bijen aan, maar lieveheersbeestjes en gaasvliegen maak je blij met houtwol, houtsnippers en schors. Ieder insect heeft zo haar eigen woonwensen.

Inrichting insectenhotel

Je kunt natuurlijk een kant en klaar insectenhotel kopen, maar een hotel zelf inrichten is natuurlijk veel leuker.

In de Proeftuin Meerhoven begon vrijwilliger Bennie van Proeftuin Meerhoven met het verzamelen van houten pallets. Anita van Leefbaar park regelde allerlei materialen en gereedschappen en vanmiddag was het moment om het insectenhotel in te richten.

Hulp van jonge bewoners uit Meerhoven

Een 20-tal kinderen in alle leeftijden namen aan dit project deel. De pallets werden naar het open grasland verplaatst. Riet en bamboe in handzame stukken geknipt, gebundeld zodat de vogels deze stengels niet uit het hotel kunnen pikken. Boomstammen van gaten voor wilde of solitaire bijen voorzien en terracotta potjes met mos en dennenappels gevuld. Dit zijn enkele voorbeelden van de inrichting van diverse kamers in het insecten hotel.

Van peuter tot schoolkind, papa en mama, allemaal gingen zij aan de slag met het inrichten van het insectenhotel.  Een van de schoolkinderen gebruikte de term ‘teamwerk’ en zo voelde het ook voor de aanwezigen. De oudere schooljeugd hielp de jongere kinderen en iedereen kwam aan de beurt om gaten in een boomstam te boren of op een andere wijze een bijdrage te leveren.

Rond 15:45 uur was het insectenhotel klaar om de eerste insecten te ontvangen. De afwerking kan later gebeuren, want wij missen nog een aantal dakpannen en sedum om het dak een groene uitstraling te geven.

Zelf een insectenhotel bouwen

Wil je zelf een insectenhotel bouwen, dan vind je een bouwbeschrijving op Eigenwijs Blij.

Nog een paar tips van Anita als je zelf aan de slag wilt gaan:

  • gebruik ongekleurd hout, want ik gekleurd hout zitten stoffen die insecten niet goed verdragen.
  • het hout dat zich in de boorgaten verzamelt, moet je uit de gaten kloppen. Leg de boomstam ondersteboven op een ondergrond en sla met een hamer de stukjes hout goed los en klop het uit de gaten.
  • schuur de buitenkant waar de gaten zitten goed glad met een schuurpapier. Wilde of solitaire bijen beschadigen hun vleugels aan rafels bij de geboorde gaten.
  • de gaatjes voor de wilde of solitaire bijen moeten na het boren worden bijgevijld met een ronde, kleine vijl. Als de gaatjes niet echt rond zijn, beschadigen de wilde of solitaire bijen  hun vleugels en is vliegen niet meer mogelijk.

Geniet van onze fotoreportage

Het weer was stralend, de sfeer prima en alle aanwezigen genoten zichtbaar van het bezig zijn met de inrichting van het insectenhotel. Anita mocht diverse vragen van de kinderen over insecten en hun leefwijze beantwoorden. Je merkte dat de kinderen geïnteresseerd zijn in de achtergronden van het insectenhotel, want zij konden echt een bijdrage leveren aan de inrichting.

De kinderen vroegen of er nog een vervolg komt op deze activiteit. Houdt de site Duurzaam Meerhoven in de gaten en wij zien je graag weer terug bij een nieuwe activiteit of in de Proeftuin Meerhoven op op een andere locatie in Meerhoven.

Note redactie: deze activiteit kwam tot stand door samenwerking van Eetbaar Park Meerhoven, Duurzaam Meerhoven en Proeftuin Meerhoven.

Images

8 Email

Related

Avond voor de vrijwilligers van Duurzaam Meerhoven
Avond voor de vrijwilligers van Duurzaam Meerhoven
Op 20 november jl. konden alle vrijwilligers die actief zijn bij Duurzaam Meerhoven deelnemen aan een gezellig dinertje in Echt Welschap.
Meewerken in het Park
Meewerken in het Park
Regelmatig wordt er op woensdagmiddag in het arboretum door vrijwilligers gewerkt om de boomspiegels schoon te houden en de bomen van compost of mulch te voorzien. Binnenkort organiseert de werkgroep Eetbaar Park los daarvan een woensdag of zaterdag om de in het park aangeplante fruitbomen een flinke boost geven.
Rondleiding Eetbaar Park Meerhoven
Rondleiding Eetbaar Park Meerhoven
Op zondag 29 september verzorgde Eetbaar Park Eindhoven in de personen van Anita Liebregts en Claudia Stoldt een rondleiding.
Wandeling Eetbaar park Meerland - 29 september 2019
Wandeling Eetbaar park Meerland - 29 september 2019
De werkgroep Eetbaar Park van Duurzaam Meerhoven organiseert op 29 september een rondleiding in park Meerland, thema is Eetbaar park Meerland. De wandeling wordt verzorgd door Anita Liebregts (Natuurrijk Meerhoven) en Claudia Stoldt (De Tuinfluiter). Onder hun leiding gaan we op zoek naar eetbare zaden en vruchten die in het park overal te vinden zijn.
Vleermuizenwandeling - 31 augustus 2019
Vleermuizenwandeling - 31 augustus 2019
Vanwege het grote succes van vorig jaar is er dit jaar weer een Vleermuizenwandeling. Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar (niet jonger!) onder begeleiding van een ouder. Georganiseerd door Anita Liebregts (Eetbaar Park) i.s.m. de Vleermuiswerkgroep Noord-Brabant. (English text below.)
Zaden en zaailingen ruilbeurs in Proeftuin Meerhoven
Zaden en zaailingen ruilbeurs in Proeftuin Meerhoven
De eerste zaden en zaailingen ruilbeurs vandaag in Proeftuin Meerhoven was een succes.
Zaden en zaailingen ruilmarkt - 31 maart 2019
Zaden en zaailingen ruilmarkt - 31 maart 2019
Op 31 maart organiseert Proeftuin Meerhoven een zaden en zaailingen ruilmarkt. Van 10:30 tot 12:00 uur is iedereen welkom om zaadjes en plantjes uit te wisselen. Zo aan het begin van het plantseizoen heb je vaak te veel van het een en te weinig van het ander. Of misschien wil je eens wat nieuws uitproberen. Kom kijken, uitwisselen en genieten van deze bijzondere plek in Meerhoven, Park Forum, 500 meter voorbij de Biomassacentrale. Voor meer informatie www.proeftuinmeerhoven.nl.
Het kruid engelwortel
Het kruid engelwortel
Engelwortel is een wat onbekend kruid, die al in de middeleeuwen als geneeskrachtige kwaliteiten voor diverse kwalen werd ingezet.
Avond vrijwilligers Duurzaam Meerhoven
Avond vrijwilligers Duurzaam Meerhoven
Woensdag 21 was de jaarlijkse avond voor de vrijwilligers van Duurzaam Meerhoven
Werkochtend in het park - 27 oktober 2018
Werkochtend in het park - 27 oktober 2018
Na de droge zomer wil Eetbaar Park Meerhoven in ons park de aangeplante bessenstruiken en fruitbomen een flinke boost geven. Kom je gezellig meewerken?
bekijk de info over Proeftuin Meerhoven
bekijk de info over Proeftuin Meerhoven
vandaag naar de Proeftuin geweest en heerlijk van het zonnetje genoten
Winter in Meerhoven
Winter in Meerhoven
Sinds een paar dagen laat de winter zich goed voelen in Meerhoven
1 november 2017 – Oogstfeest!
1 november 2017 – Oogstfeest!
Na de droogte in de lente en vroege zomer is Proeftuin Meerhoven geëxplodeerd in groen, bloemen en oogst. Tijd voor een feestje. We nodigen iedereen in Meerhoven uit om op woensdag 1 november a.s. vanaf 15:00 uur aan te schuiven. We beginnen met activiteiten voor kinderen en ouders. Daarna hapjes, drankjes en verhalen rond het kampvuur met Chef Erling Rugsten van 17:00 tot 19:00 uur.
Geslaagde middag
Geslaagde middag
Zaterdag 23 september vierden we met Duurzaam Meerhoven burendag bij Proeftuin Meerhoven. De fietstocht was leerzaam, het wildplukken interessant en we kregen heerlijke hapjes van chef-kok Erling Rugsten. Terwijl Luc Vroemen van Lucius belangstellenden informeerde over energiebesparen en opwekken en Leo rondleidingen door de tuin verzorgde. In de bijlagen de recepten van de lekkere sapjes de resultaten van de enquête en mooie foto's.
Proeftuin Meerhoven: om van te smullen
Proeftuin Meerhoven: om van te smullen
Proeftuin Meerhoven maakt haar naam steeds beter waar. Afgelopen zondag waren onze nieuwe tuinders Arno en Ina ook weer druk in de weer. Arno kreeg van Leo een cursus 'zeis maaien' en bracht het geleerde in de praktijk. De paden tussen de bedden zijn nu weer zichtbaar. Ina pakte samen met Inge het onkruid rond de plantbedden aan, zodat het onkruid een beetje binnen de perken blijft. Maar wie zaait en mee werkt, mag ook oogsten. Na afloop gingen alle tuinders met een zak geoogste groenten tevreden naar huis. Je kunt dan ook voor jou onbekende groenten proeven en uitproberen.
Wethouder Yasin Torunoglu reikt waarderingscheque uit
Wethouder Yasin Torunoglu reikt waarderingscheque uit
24 mei 2017 was wethouder Yasin Torunoglu op werkbezoek bij Duurzaam Meerhoven. Inge van Duurzaam Meerhoven vertelde iets over de achterliggende beweegredenen en hoe de activiteiten steeds verder uitgebreid werden. Het nieuwste initiatief heet Meer en is een community shop die in het winkelcentrum Meerrijk moet komen. Daarna reikte de wethouder de waarderingscheque uit en volgde een rondleiding door Proeftuin Meerhoven. Fotografie: Berry de Jong (www.beyef.com)
Ook gezien?
Ook gezien?
Waar? In Meerhoven
Insectenhotel bouwen - 17 mei
Insectenhotel bouwen - 17 mei
Op woensdagmiddag 17 mei a.s. gaan we samen een heel groot insectenhotel bouwen bij Proeftuin Meerhoven.
Groene vingers en vergeten groenten
Groene vingers en vergeten groenten
Expositie Mengelmoes over groentetuinen vroeger en nu
26 Maart 2017 - Lente!
26 Maart 2017 - Lente!
Proeftuin Meerhoven opent op zondag 26 maart officieel met een feestelijke plant- en zaaidag. Iedereen is van 10.00 tot 14.00 welkom om mee te helpen en mee te genieten van deze nieuwe collectieve buurtmoestuin op Park Forum Oost. Voor meer informatie https://www.onsplatform.tv/proeftuinmeerhoven/.
Eigen website voor Proeftuin Meerhoven
Eigen website voor Proeftuin Meerhoven
Proeftuin Meerhoven heeft zijn eigen website en community: https://www.onsplatform.tv/proeftuinmeerhoven/
MacDonald's en vrijwilligers Duurzaam Meerhoven
MacDonald's en vrijwilligers Duurzaam Meerhoven
Op woensdag 7 december werden alle vrijwilligers van Duurzaam Meerhoven bij MacDonald’s uitgenodigd om samen te dineren en ervaringen uit te wisselen.