×
 

(Digitale) Hulpmiddelen Buurtpreventie

Buurt Preventie Team Woenselse Heide (buurtwacht) maakte een paar jaar geleden gebruik van een WhatsApp groep tegen -o.a.- inbrekers. Dat liep, maar de beheerder werd overspoeld met de meest uiteenlopende meldingen (wel voornl. veiligheid gerelateerd). Uiteindelijk is men gestopt met de WhatsApp groep. Er zijn namelijk nog vele andere, snelle middelen waarmee je ook nog eens de beheerder (en elkaar) niet continue bezig houdt. Lees verder...
(Digitale) Hulpmiddelen Buurtpreventie

Het doel van buurtpreventie is een veilige en leefbare buurt. En dus zorgen bewoners, politie en gemeente er samen voor, dat bepaalde vormen van criminaliteit (zoals vandalisme en verstoringen van de openbare orde) worden bestreden.

Hieronder een aantal ‘hulp preventie middelen’ uiteen gezet:

 -Whats-app groep

Whatsapp preventie is een bekende en moderne digitale vorm van buurtpreventie. Gebruikers kunnen met WhatsApp gratis met elkaar berichten uitwisselen en bestanden delen. Er zijn inmiddels steeds meer WhatsApp groepen die op lokale schaal een buurt veiliger proberen te maken. 

Er kunnen maximaal vijftig mensen deelnemen aan zo’n groep. Het grote voordeel van WhatsApp is dat je elkaar snel een berichtje kunt sturen en elkaar eventueel kunt waarschuwen.

WhatsApp kán -in combinatie met de buurtwachters die op buiten op straat surveilleren- een veel krachtiger middel zijn dan de buurtpreventie-'oude stijl', waarbij mensen alleen maar hun ronde lopen. Je kunt immers niet 24/7 op alle plekken tegelijk zijn. Iemand kan d.m.v. Whatsapp heel snel een grote groep mensen inseinen en eventueel ook foto's meesturen.

Een WhatsApp wijkpreventiegroep maken

●Denk goed na over de beheerder van de groep. Dit kan bijv. een bewoner, beleidsambtenaar of wijkagent zijn die daar voor open staat.

●Wanneer je een groep aanmaakt, word je de eigenaar van de groep en heb je het beheer, o.a. over wie lid kan worden. Realiseer je goed dat je als beheerder continue de leiding hebt. Een bijkomend punt is dat het tegelijkertijd leidt tot zeer intensieve sociale contacten. Dat is iets wat je echt moet willen, omdat het veel van je tijd kan vragen.

●Deelnemers aan de groep moeten zich bewust zijn van het doel en de spelregels die voor de groep gelden. Geef bij de groepsomschrijving duidelijk aan wat men mag verwachten en ook waarvoor de groep niet bedoeld is.

●Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar en zijn woonachtig in de betreffende wijk, directe omgeving eigen blok.

●WhatsApp is een burgerinitiatief en de politie komt alleen in actie via een melding bij 112 of 0900-8844. Laat door middel van een WhatsApp bericht altijd aan elkaar weten of 112 al gebeld is!

●Het versturen van foto’s van een verdachte is wettelijk alleen toegestaan voor het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook vaak goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

●Gebruik de WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten. Daarmee ga je aan je doel voorbij en dit kan tot irritaties leiden.

●Mochten er een groter aantal WhatsApp groepen ontstaan, dan is het handig per groep één persoon (de groepsbeheerder) op te nemen in een aparte groep. In deze beheerdersgroep kunnen dan ook partners zoals bijvoorbeeld, de gemeente, jongerenwerker of andere groepsbeheerders berichten plaatsen die voor alle groepen interessant kunnen zijn. De wijkagent zal in de meeste gevallen niet direct deelnemen aan WhatsApp groepen, maar hij/zij kan de groepsbeheerders wel via de telefoon, twitter of met burgernet,  informatie verstrekken die gedeeld kan worden.

De meeste voorbeelden van WhatsApp groepen zijn buren die gezamenlijk het eigen blok in de gaten houden. Blijven meldingen dan te overzien. Informatie delen gaat snel via de WhatsAppgroep. Tot vijftig personen ondersteunt WhatsApp dit uitstekend. Wil je echter een hele wijk bereiken, dan loop je aan tegen de beperking dat WhatsApp maar 50 leden in een gesprek toestaat.

● Zorg ervoor dat niet alleen insiders weten van de WhatsAppgroep. De kracht van ieder netwerk is de flexibiliteit. Maak het bestaan van de groepsgesprekken kenbaar op andere kanalen, zoals via Buurtwacht Preventie Teams, diverse wijkraden en haar website. Zo krijgen óók relatieve buitenstaanders de kans om deel te nemen. Maar realiseer je dat je daarmee eveneens mensen in de groep kunt krijgen die: niet actief mee zullen of kunnen doen, niet betrouwbaar zijn, etc. Selecteer daarom zorgvuldig.

● Ongeveer 75% van de Nederlanders heeft een smartphone. De opmars van de smartphone is heel snel gegaan, maar nog steeds niet iedereen heeft er een.

WhatsApp gebruik volgens de SAAR afkorting

- S = Signaleer

- A = Alarmeer 112

- A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen.

- R = Reageer door bijv. naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon

http://socialmediadna.nl/whatsapp-groep-buurt-veilig/

http://socialmediadna.nl/whatsapp-buurtwacht/

Met een digitale groep alleen ben je nog niet preventief bezig. Kijk naar je doel, stel duidelijke regels, tot welke straal in je omgeving wil je gaan, heeft het een meerwaarde als je het tot de rand van de wijk betrekt, wie gaat het beheren, etc.
Je kunt een melding maken van iets verdachts, maar zolang je jezelf niet laat zien of niet reageert door 0900-8844 of 112 te bellen, dan heeft de digitale preventiegroep geen enkele zin.  

Buiten WhatsApp zijn er nog zoveel meer manieren om elkaar snel en veilig op de hoogte te stellen...

-Burgernetapp 

Werk samen met uw gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord.

Hoe werkt Burgernet?

Wanneer u deelnemer bent, ontvangt u een spraak- of sms-bericht met het verzoek in uw buurt uit te kijken naar een persoon of voertuig. Heeft u informatie dan kunt u rechtstreeks met de meldkamer bellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011.

Wat is het voordeel van Burgernet?

Er hoeft geen beheerder aangewezen te worden, niemand raakt dus belast met het beheer. Bovendien kent Burgernet geen limiet van leden.

Burgernet wordt ingezet bij bijvoorbeeld:

  • diefstal of inbraak
  • doorrijden na een aanrijding
  • beroving
  • vermiste personen

In sommige gemeenten maakt Burgernet gebruik van e-mail om u te informeren over een verdachte of onveilige situatie, of om te vragen of u iets gezien heeft in uw buurt.

U kunt u aanmelden middels onderstaande site, maar Burgernet heeft ook een gratis app. Voor het gebruik van de Burgernetapp is het aanmelden als Burgernetdeelnemer niet nodig.

Locatiegegevens

De Burgernetapp maakt gebruik van de GPS-locatie van uw telefoon om u Burgernetacties te sturen die betrekking hebben op uw directe omgeving. Bij de Android Burgernetapp bepaalt het toestel - op basis van de locatie van het toestel - of een Burgernetactie relevant is of niet. In de iOS versie moet u gebieden aanmaken. Op het moment dat er een Burgernetactie in zo'n gebied is, krijgt u een actiebericht.

Met informatie over Burgernetacties kunt u bellen met 0900-8844 tegen lokaal tarief, of bij spoed met het gratis alarmnummer 112.

Er worden geen locatiegegevens van Burgernetapp-gebruikers bijgehouden.

https://www.burgernet.nl/

https://www.burgernet.nl/content/over-burgernet

-Burenalert

Buren-Alert is een gratis systeem waarmee buurtbewoners elkaar razendsnel kunnen waarschuwen. Bijvoorbeeld bij een inbreker, brand of een buurtbewoner die zijn zoontje kwijt is. Zo maak je met elkaar je buurt veilig en is de kans op schade en (persoonlijk) leed minimaal.

Voordeel: geen beheerder, geen limiet van leden!

Stel:  

je had een paar hele verdachte types aan de deur, aan de overkant van de straat wordt ingebroken of een buurtbewoner is zijn zoontje kwijt. Dan is het ideaal als de buurt elkaar kan waarschuwen. Dit kan met Buren-Alert, het sociale waarschuwingssysteem voor de buurt.

Zo werkt Buren-Alert:

Wil jij je buurt waarschuwen, dan bel je 085-27 33 225*. Je kan direct een bericht inspreken en de verbinding verbreken. Binnen een minuut gaat bij alle deelnemende buren (in een straal van 300 meter) de telefoon over en horen bij opnemen jouw ingesproken bericht. Zo is de buurt razend snel gewaarschuwd en voorkom je schade en leed met elkaar!

*Je moet je dus wel eerst als deelnemer aan Buren-Alert aangemeld hebben.

Aanmelden kan hier:

http://www.burenalert.nl/aanmelden/

●Na aanmelding ben je automatisch gekoppeld aan deelnemende buren in een straal van 300 meter. (Dus echt blok gerelateerd!)

●Buren-Alert werkt op iedere vaste en mobiele telefoon. Jong en oud kan meedoen.

●Bij een Buren-Alert melding word je gebeld (geen sms). Op een bel-oproep wordt vele malen sneller gereageerd.

●Via "Mijn Buren-Alert" kun je Buren-Alert naar je eigen wensen instellen.

●Wijkagenten en gemeenten kunnen Buren-Alert Plus gebruiken, dit biedt vele aanvullende mogelijkheden.

-De Buurtapp

Deze gratis buurt app voor op je smartphone of tablet, is een nieuwe en vooral leuke manier om te kunnen zien wie je buurtgenoten zijn, en om buurtberichten uit te wisselen. Om een handje te helpen, te geven, delen, ruilen, lenen... maar ook voor buurtpreventie, om samen de buurt veiliger te maken. Ook hier kun je dan de ‘regeltjes’ die ook voor een WhatsApp groep gelden, hanteren. De buurt app is ook heel eenvoudig te gebruiken..

Meer informatie:

http://buurtapp.nl/nl/

Zowel WhatsApp als BuurtApp geven je beide een seintje als iemand een bericht stuurt dat er onraad is, maar de BuurtApp kun je óók voor andere dingen gebruiken die handig zijn voor de buurt.

Hieronder kun je zien waarom de BuurtApp écht ontworpen is voor communicatie in/met de buurt:

 

Verschil tussen BuurtApp en WhatsApp buurtgroep

BuurtApp

WhatsApp buurtgroep

Meld je bij de BuurtApp aan en kijk wie er al op zit, of meld je samen met de buren uit je straat aan

Sluit je aan bij een bestaande buurtgroep aan, of richt er zélf een op, en houd hem up to date 

Je hoeft geen mobiele nummers uit te wisselen. Individuele berichten versturen is (nog) niet mogelijk

Uitwisseling van mobiele nummers met de buurtgroep is noodzakelijk. Je kunt wel individuele berichten versturen

Teken bij registratie je buurt op de app; iedere gebruiker binnen het gebied hoort bij jouw buurt

Diegene die de WhatsAppgroep aanmaakt bepaalt wie er bij de buurtgroep hoort

Maak een nieuw onderwerp, of klik op een bestaand onderwerp, en discussieer met je buren over dat onderwerp

Alle berichten over verschillende onderwerpen lopen door elkaar

Klik de notificatie uit van onderwerpen die je niet interesseren

Het uitzetten van specifieke onderwerpen is niet mogelijk

Kijk op 5 niveau's om je heen: je huis, straat, buurt, wijk of de hele gemeente

Op WhatsApp is dat niet mogelijk

De BuurtApp is van BuurtContact.nl, een Nederlands bedrijf. De database staat op een Nederlandse server

WhatsApp is van Facebook, een Amerikaans bedrijf. De database staat op een buitenlandse server

 

http://buurtapp.nl/faq/wat-is-het-verschil-tussen-de-buurtapp-en-een-whatsapp-buurtgroep/

Mocht je op zoek zijn of iets wel of niet kan op de BuurtApp, dan volgt hier een lijstje met dingen die nu in ieder geval (nog) niet mogelijk zijn:

  • Berichten en buurtbewoners op je pc, Mac of laptop bekijken
  • Iemand individueel een bericht sturen
  • Groepen aanmaken en een groepsbericht versturen ( enige groepen zijn nu de 5 afstandsniveaus)
  • Verschillende niveaus tegelijk een bericht sturen (i.v.m. veiligheid)
  • Meerdere foto's tegelijk als bijlage opnemen.
  • Een categorie/nieuw onderwerp in een bericht aanmaken 

-Alterdesk

Lijkt op WhatsApp, maar het is wel beter beschermd. Je kunt met deze vorm van messenger 1 op 1 gesprekken voeren, maar ook in groepsverband. Er zijn diverse ‘pakketten’ beschikbaar. Nadeel van de gratis Basic Alterdesk is dat er maar maximaal 5 gebruikers aan mee kunnen doen. Wil je een grotere groep, dan betaal je kosten. Het wordt dan ook voornamelijk gebruikt op de zakelijke markt.

https://www.alterdesk.com/nl/

 -Google Hangouts

Google is met Hangouts een grote concurrent van WhatsApp. Een groot voordeel is dat Hangouts ook te gebruiken is via je pc of laptop.

-TelegramApp

De Telegram app is eveneens vergelijkbaar met WhatsApp, tot aan het uiterlijk aan toe. De app kan echter meer. Zo is er een beveiligde chat, met ontraceerbare berichten die binnen bepaalde tijd vanzelf weer verdwijnen. De app is gratis en vrij van advertenties.

-Kik Messenger

Eén van de snelste en meest veelzijdige chatdiensten voor je smartphone is Kik Messenger. De app is al meer dan 40 miljoen keer gedownload en is heel overzichtelijk. Het geeft gebruikers de mogelijkheid te chatten en foto’s of video's naar elkaar te versturen. De app heeft privacy hoog in het vaandel staan: je telefoonnummer wordt, in tegenstelling tot WhatsApp, niet getoond en je gebruikt enkel je gekozen gebruikersnaam om met anderen te chatten. Andere belangrijke functies, waaronder groepsgesprekken, zoeken naar andere Kik Messenger-gebruikers en verzonden-, afgeleverd-, gelezen- en wordt getypt-notificaties, zijn ook in de app aanwezig. 

-FireChat

FireChat laat zien dat een techniek als Open Garden – waarbij je contact maakt zonder een internetverbinding – weer hele nieuwe mogelijkheden gaat bieden.

FireChat werkt zonder internetverbinding of dekking van je mobiele netwerk. Gebruik het overal: in vliegtuigen, in het openbaar vervoer, op de campus en bij drukke evenementen. Het enige wat je nodig hebt, is een paar mensen die FireChat gebruiken.

Je wordt automatisch direct met elkaar verbonden, waardoor je eigen netwerk voor openbare en privécommunicatie ontstaat. Hoe meer mensen je netwerk gebruiken, hoe groter en sneller het wordt.

En als je toegang tot een betrouwbare internetverbinding of een betrouwbaar mobiel netwerk hebt, helpt FireChat je mensen in de hele wereld te bereiken en je publiek sneller op te bouwen dan welk ander sociaal netwerk dan ook, helemaal gratis.

Hoe gaat het in zijn werk?

FireChat creëert een maasnetwerk met behulp van Bluetooth en peer-to-peer Wi-Fi. FireChat verstuurt offline berichten en foto’s tussen apparaten die zich binnen 60 meter van elkaar bevinden.

Dankzij FireChat’s innovatieve eigenschappen Multi-hop en Opslaan & doorsturen vormen FireChat-gebruikers een netwerk dat groeit naarmate er meer apparaten meedoen. Hiermee kunnen berichten van één apparaat naar het volgende overspringen totdat het bericht de ontvanger(s) bereikt. Daarom zal het netwerk, in tegenstelling tot mobiele netwerken, steeds beter en groter worden naarmate er meer mensen meedoen.

Op het maasnetwerk worden berichten naadloos verstuurd van het ene naar het andere apparaat totdat het bericht de ontvanger(s) bereikt. Als er een internetverbinding of mobiel netwerk beschikbaar is, maakt FireChat hiervan gebruik om ontvangers op afstand te bereiken.

Openbare berichten zijn voor iedereen zichtbaar. Privéberichten worden gecodeerd en kunnen alleen worden gezien en gelezen door de zender en de ontvanger.

Eigenschappen

• Verstuur direct berichten en foto’s naar mensen om je heen

• Verstuur privéberichten die alleen jij en de ontvanger kunnen lezen dankzij end-to-end-encryptie

• Creëer direct live chatrooms voor discussies over allerlei onderwerpen, met een paar mensen of tienduizenden gelijktijdige gebruikers

• Typ een hashtag in een bericht en er wordt automatisch een nieuwe chatroom aangemaakt

• Bekijk de populairste berichten in openbare gesprekken

• Openbare chatrooms en privéberichten werken zowel offline als online

• Werkt zelfs zonder internetverbinding, mobiele dekking of databundel

• Apparaten maken direct verbinding met elkaar als ze zich binnen 60 meter van elkaar bevinden

• De technologieën Multi-hop en Opslaan & doorsturen zorgen voor grotere netwerken naarmate meer mensen FireChat gebruiken.

FireChat is door verschillende zenders en kranten besproken, zoals CNN, BBC, Wall Street Journal, New York Times, USA Today, Time en nog veel meer, ook internationaal. Het wordt vaak gebruikt bij live-evenementen, zoals het bezoek van de Paus aan de Filippijnen in 2015, en grote festivals.

Meer info of FireChat downloaden:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opengarden.firechat

- Denk onder andere nog aan Twitter, Google Group of Facebook…

(Uiteraard zijn er nog legio meer mogelijkheden. Met of zonder beheerder, met of zonder een ledenlimiet).

-Twitter

Een gratis internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes van maximaal 140 tekens publiceren. Het is een sociaal netwerksite waarbij mensen op elkaar kunnen reageren en elkaar kunnen volgen. Er is geen beheerder nodig, iedereen kan je berichtje lezen als je het openbaar plaatst. Heb je een berichtje dat wijk gerelateerd is, dan begin je je bericht met: #woenselseheide

Iedereen kan het lezen en/of erop reageren. Ook heeft Twitter de mogelijkheid om iemand een privé berichtje te sturen. Bovendien is Twitter ook nog eens razendsnel met de meest recente nieuwsberichten. 

http://www.twitterinfo.nl/

-GoogleGroup

Een besloten groep op Google, met een eigen (aangewezen) beheerder waar je leden aan toe kunt voegen. Voordeel is dat je ook middels je pc of tablet kunt inloggen en niet perse een smartphone nodig hebt. Vergelijkbaar met een besloten Facebook groep.

https://support.google.com/a/answer/33343?hl=nl

https://www.seniorweb.nl/artikel/facebook-een-introductie

Woonplezier en Veiligheid.

Dat staat voor de meeste burgers wel voorop. Veel straten in onze wijk zijn tegenwoordig voorzien van poorten bij de brandgangetjes en bewoners zorgen voor betere sloten op hun huizen. Maar we kunnen onszelf nog zo goed beveiligen: als iemand echt kwaad in de zin heeft probeert hij/zij toch wel een slag te slaan. Liefst zo ongestoord en ongezien mogelijk. Een stukje ‘buurtcontrole’, op sociaal vlak werkt vaak zeer preventief. Het schrikt ongenode personen af en je geeft je naaste buren het gevoel dat ze niet alleen zijn. 

We dragen zo állemaal een steentje bij voor een fijne wijk.

In heel Nederland kiest men steeds vaker voor Buurtwachten. Van dorpje tot stad; bewoners nemen zelf het initiatief om op zeer diverse tijden een 'buurtwachtronde' door de eigen wijk te lopen. Zij signaleren niet alleen echte criminaliteit, maar ook hele gewone onveilige situaties. Mensen met kwaad in de zin komen niet snel in een wijk waarvan ze weten dat daar de sociale controle groot is of waar een Buurtwacht op straat is. De preventieve wijkrondes hebben hun nut bewezen, dus ook Woenselse Heide gaat hiermee door. Het contact met de wijkagent is daarbij vrij direct, maar bij dringende zaken wordt altijd 112 gebeld.

We zijn dus allemaal zelf de oren en ogen van onze wijk. Blijf alert en werk met elkaar samen!

 

Related